Bakovervendt bilstol

Moderne bilstoler kan deles inn i to hovedtyper. Hovedtypene er bakovervendte bilstoler og forovervendte bilstoler. Denne artikkelen skal handle om førstnevnte, altså bakovervendte bilstoler.

I forbindelse med sikring av barn i bil, er det en generell anbefaling. Og det er at man plasserer barnet i en bakovervendt bilstol frem til det er 4-5 år. Det er en spesifikk årsak til at dette anbefales, og det er blant det vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Det finnes et helt hav av bilstoler der ute, også når det gjelder bakovervendte bilstoler, noe som gjør at det blir en liten utfordring å finne den bilstolen som passer for deg. Men det betyr ikke at det er helt umulig.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på temaet «bakovervendt bilstol». Det er et tema som fører til veldig mange spørsmål, og vi skal forsøke å svare på noen av dem!

Hva er en bakovervendt bilstol?

En bakovervendt bilstol er nettopp det – en bakovervendt bilstol. Det er en bilstol som er vendt bakover, slik at barnets ansikt er vendt mot baksetets seterygg i stedet for at det ser fremover på samme måte som det gjør i en forovervendt bilstol.

Eksempler på bakovervendte bilstoler

På markedet i dag finnes det mange forskjellige bilstoler. Også når det gjelder bakovervendte bilstoler. I praksis betyr det at det finnes mange bakovervendte bilstoler, så du har veldig mange å velge mellom. Det kan være både praktisk og upraktisk, alt ettersom hvordan man ser det selv.

Mengden av bakovervendte bilstoler er et resultat av at de fleste foreldre følger anbefalingen om at barn skal sitte bakovervendt til det er 4-5 år. Produsentene har sett at det er et stort behov for slike bilstoler, og antallet produserte stoler øker i takt med behovet og interessen for denne typen stoler.

Dermed kan det også sies at det finnes en rekke eksempler på bakovervendte bilstoler. Et veldig populært merke er Cybex. Men du finner også merker som Maxi Cosy, BeSafe og andre leverandører som tilbyr bakovervendte bilstoler som skal sørge for at barnet ditt sitter trygt under en kort eller lengre biltur.

Dette bør du tenke på ved valg av bilstol

Det å kjøpe bilstol er alt annet enn enkelt. Å beskrive det å kjøpe bilstol som «enkelt» er faktisk så langt ifra sannheten som det er mulig å komme.

I stedet er viktig å ha et realistisk syn på det – og det er faktisk slik at det er en rekke faktorer som man er nødt til å tenke på når man skal velge hvilken bilstol man skal kjøpe. Dette er noen av tingene som er viktig i forbindelse med valg av bilstol:

  • Du skal velge en bilstol som passer til ditt barn, og her er det viktig å huske på at ingen barn er like. Bilstolen som fungerte topp for venninnen din sitt barn trenger ikke å være like god for ditt barn. Her er du nødt til å prøve ut det aktuelle setet før kjøp og gjøre en individuell vurdering.
  • Det er også viktig at bilstolen du velger oppfyller dine behov. Er du som en person som sliter med vond rygg om du er nødt til å bøye deg for mye? Da kan det være en god idé å sjekke ut en bilstol med vridningsfunksjon, for det er en funksjon som gjør at du kan vri barnesetet til siden når barnet skal settes inn og tas ut, noe som i praksis fører til at du ikke trenger å bøye deg så langt inn i bilen.
  • I tillegg til at det skal passe barnet ditt og behovene dine, så er det en forutsetning at setet du velger passer til bilen din. Det er lite vits i å velge et barnesete med ISOfix base dersom bilen din ikke har ISOfix. Da er du nødt til å vurdere andre løsninger, som for eksempel å finne et sete som kan festes ved hjelp av bilens egne setebelter. Eventuelt er du nødt til å kjøpe ny bil, og dobbeltsjekke at den har ISOfix, hvis dette er en løsning som du absolutt vil ha.

Hvorfor bruke bakovervendt bilstol?

Hva er egentlig grunnen til at man bruker bakovervendt bilstol? Årsaken til det er egentlig ganske enkel, og det er rett og slett fordi det er mye tryggere å ha barnet sittende bakovervendt enn forovervendt i den aktuelle alderen.

Enten barnet er nyfødt, et småbarn eller et litt større barn, så er det en ting som er sikkert og visst, og det er at barnets kropp ikke er ferdigutviklet enda. Nakkemuskalturen er ikke sterk nok, og hoftekammen er ikke ferdigutviklet. Særlig sistnevnte er viktig dersom det skulle oppstå en ulykke.

Størrelsen på hoftekammen har nemlig mye å si for hvor setebeltet treffer. Korrekt plassering av setebeltet er over hoftene, men hvis hoftekammen ikke er ferdigutviklet, så vil det treffe magen i stedet. Og det er noe som kan få grufulle konsekvenser dersom uhellet skulle være ute og man havner i en kollisjon.

I tillegg skal det nevnes at en bakovervendt bilstol også sørger for at barnet sitter tryggere i en eventuell front- eller sidekollisjon.

Når kan man slutte med bakovervendt bilstol?

Den generelle anbefalingen er at man skal sitte i bakovervendt bilstol så lenge som overhodet mulig. Men det er naturligvis flere faktorer som spiller inn her:

  • Barnets vekt.
  • Barnets lengde.
  • Barnets alder.

Her kan du se anbefalinger fra Trygg Trafikk:

De fleste bilstoler kommer med makskapasitet i forbindelse med vekt, lengde eller begge deler. Makskapasitet kan ikke overskrides i det hele tatt – da det i lengden kan være svært farlig for barnet. Og det er naturligvis noe de fleste foreldre vil unngå for enhver pris.

Når det gjelder barnets alder, er det «vanlig» å slutte med bakovervendt bilstol når barnet er 4-5 år gammelt, men det er ingen fasit. Noen slutter før (hvis barnet vokser ut av bilstolen raskt), og noen slutter senere, så akkurat det er opp til deg å bestemme hva som gjelder for ditt barn.

Den bakovervendte bilstolen byttes som regel ut med en beltestol, som i likhet med den bakovervendte bilstolen brukes i noen år!