Beltestol

Har du fulgt anbefalingen om at barnet skal sitte bakovervendt så lenge som overhodet mulig til punkt og prikke? Da kan du klappe deg selv på skulderen av det faktum at du har tatt et godt valg som har sikret barnet ditt på en forsvarlig måte på alle bilturer de siste årene.

Selv om noen gjerne skulle ønske at de kunne ha barnet sittende bakovervendt i mange år til, så er det ikke alltid at det lar seg gjøre. Det er vanlig å bytte til forovervendt beltestol når barnet er rundt 5 år gammelt. Årsaken er veldig ofte at barnet har vokst ut av småbarnstolen. Og det er bare så og så lenge det er forsvarlig å ha en småbarnstol.

Det er vanlig å bytte ut den bakovervendte bilstolen med en forovervendt beltestol når barnet er rundt 5 år gammelt. I forbindelse med en forovervendt beltestol, er det også bilens egne seler som brukes til å sikre barnet under en biltur. Det får beltestolen til å skille seg ut fra andre bilstoler, i og med at de som regel kommer med egne seler som brukes i stedet.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på stoltypen «beltestol». Hva er en beltestol, når det er vanlig å begynne å bruke en slik stol, hvor lenge er det vanlig å bruke det og hva gjør man når tiden er inne for å slutte med denne stolen? Det er noen av spørsmålene vi skal besvare her.

Hva er en beltestol?

En beltestol er lingvistisk sett et sammensatt ord som består av to ordstammer. Ordstammen er følgende: «belte» og «stol».

I dette tilfellet er «belte» en forkortelse for «setebelte», som er en type sikkerhetsutstyr som brukes i bil. Og det andre ordet er «stol», noe som forteller oss at dette er en bilstol som tar utgangspunkt i bruk av bilens egne belter. Det er imidlertid på en annen måte enn ved babystoler og småbarnstoler.

En beltestol kan på mange måter omtales som siste instans før barnet er stort nok til å sitte i bilen på samme måte som eldre søsken og foreldre. Rett på setet kun festet til setet med bilens egne seler.

Beltestol er én av tre kategorier i forbindelse med bilstoler. De andre kategoriene er babystoler og småbarnstoler. Også i forbindelse med disse kategoriene ligger det litt i selve navnet hvilke bilstoltyper det dreier seg om.

Video som viser hvordan du sikrer barn fra 4 år (fra Trygg Trafikk):

Når kan man bruke beltestol?

Barnesetene i bil kan deles inn i to hovedkategorier – bakovervendte stoler og forovervendte stoler. Den generelle anbefalingen er at barnet skal sitte bakovervendt så lenge som mulig, men i hvert fall til det er 4-5 år gammelt.

Å sikre barn i bil er påkrevd av myndighetene. I bilen regnes man som «barn» inntil man er 15 år, og da er det bilens sjåfør sitt ansvar at alle barn er sikret på forsvarlig måte, enten det er ved hjelp av et barnesete eller ikke.

I praksis er det dog mange som velger å snu barnet før det er fylt 4 år. I noen tilfeller er det også slik at det er nødvendig, særlig hvis barnet er veldig lang i beina, og vokser ut av barnesetet i en forrykende fart. Men hvis du har muligheten til å dra det ut, så bør du absolutt gjøre det. Det er veldig god idé!

Når slutter man med beltestol?

Dette er imidlertid et spørsmål som det ikke er så enkelt å vite svaret på. For når slutter man egentlig med beltestol?

Som veldig mange andre har du sikkert prøvd å google deg frem til svaret, og da har du sikkert kommet over alt fra 5-12 og 7-12 år. Men sitter man virkelig i beltestol så lenge? Svaret på det spørsmålet er rett og slett ja!

Den generelle anbefalingen er at barnet sitter i beltestol til det er rundt 12 år – så fremt det oppfyller kravene til setet. Dersom barnet er for tungt eller for langt for setet sier det seg mer eller mindre selv at det da ikke kan brukes av barnet. Det er en av tre måter man kan vite at tiden er inne for å slutte med beltestol!

Årsaken til at barn bør sitte i beltestol opptil de er 12 år, er at kroppen skal få sjansen til å bli ferdigutviklet slik at skadene ikke blir like store i en eventuell kollisjon. Det er nemlig først ved 12 årsalderen at hoftekammen er ferdigutviklet. Med en uferdigutviklet hoftekam øker sjansen for at setebeltet blir liggende over barnets mage, noe som kan få fatale konsekvenser.

Derfor sitter barnet bakovervendt til 5 årsalderen

Men hvorfor er det slik at det sies at barnet bør sitte bakovervendt til det er 4-5 år? Før et bilsete blir godkjent så kjøres det en rekke tester på det, og konklusjonen er klar: Et bakovervendt sete er mye tryggere enn et forovervendt sete.

Hvilke tester som kjøres varierer med utgangspunkt i hvilket regelverk setet skal godkjennes i. Men det er vanlig å kjøre både en rekke kollisjonstester for å få kartlagt hvordan setet vil være i en eventuell reell ulykkessituasjon.

Et godt bilsete sikrer godt ved både front- og sidekollisjon, og derfor er barnet nødt til å sitte bakovervendt så lenge det lar seg gjøre.

Dette bruker man etter beltestol

I noen tilfeller er det imidlertid slik at barnet vokser i en heidundres fart, og kanskje ikke oppfyller vekt- eller lengdekravet til noen av beltestolene på markedet. Løsningen på dette problemet er ganske enkel, og det er rett og slett å slutte med beltestol.

Hvis dette er noe som skjer på et veldig tidlig stadium, er det ikke uvanlig at man som forelder er bekymret for hvordan de skal sikre barnet på en måte som er god nok. Det har vi selvsagt forståelse for.

Hvis det har seg slik at beltestolen ikke passer for barnet ditt lenger, så kan du ta en titt på en bilpute. Det er det også mange foreldre som velger å skaffe barna sine etter at de har sluttet med beltestol på vanlig vis – rett og slett fordi det føles trygt og godt for alle sammen.