Barnesete bil

Dersom du har barn, så er barnesete i bil et must. Det er noe alle småbarnsforeldre er nødt til å ha. I tillegg til at det er et populært «must», så er det også påkrevd.

Barnesete i bil er påkrevd ettersom man er pålagt å sikre barn i bil på en forsvarlig måte. Og det betyr bruk av barnesete. Med det sagt, så finnes det mange typer barneseter, og montering og håndtering vil variere deretter.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på barneseter i bil. Det er en noe kompleks kategori, som man er nødt til å sette seg godt inn i for å forstå hvordan fungerer i praksis. La oss ta en titt på denne kategorien sammen!

Hva er et barnesete?

Først og fremst skal vi besvare følgene spørsmål: Hva er et barnesete? Det sitter litt seg selv, men vi vil også se på hva det betyr lingvistisk sett.

Barnesete er et begrep som kan deles inn i to ordstammer – barn og sete. Disse ordene bindes sammen ved hjelp av en binde-e. Og disse ordstammene defineres slik:

  • Barn er en gruppe mennesker, og ordet brukes til å definere fasen man går gjennom fra man blir født til man blir tenåring.
  • Sete er et substantiv som viser til en gjenstand man kan sitte på.

Ved å kombinere disse ordstammene og legge til en binde-e, så får vi altså ordet barnesete. Det er altså et sete som barn kan sitte i eller på. Denne artikkelen dreier seg om barnesete i bil, noe som betyr at artikkelen handler om seter som barn sitter i når de er i bilen.

Barnesete – en kompleks kategori

Som nevnt innledningsvis er barnesete en svært kompleks kategori. Det er flere grunner til at vi velger å beskrive kategorien på denne måten.

Det finnes mange barneseter å velge mellom på dagens marked, og derfor er det alt annet enn enkelt å skulle velge barnesete. Det kan faktisk være en svært vanskelig prosess. Det finnes mange forskjellige merker, deriblant Cybex, BeSafe, Britax og Maxi Cosy.

I tillegg til at det finnes mange merker, så skal det også sies at kategorien «barnesete» omfatter forskjellige typer bilstoler, deriblant babystoler, småbarnstoler og beltestoler. Derfor er man nødt til å lese seg opp på temaet, slik at man tar det riktige valget.

Eksempel på hvorddan du skal montere:

Babystol

Babystol er det første barnesetet du begynner med. Her er det vanlig å gå for en løsning hvor stolen kan brukes både som barnesete i bil og festes på en vogn, men det er ingen fasit. Det er helt og holdent opp til deg å avgjøre hvordan du ønsker å gå frem i forbindelse med dette.

En babystol kan brukes i bilen fra øyeblikket barnet er født. Hvis setet er for stort følger det som regel med nakkestøtte slik at setet kan tilpasses babyen, eller så er dette noe du kan kjøpe i tillegg til selve babystolen.

En babystol kan festes i bilen på hovedsakelig to måter. Enten følger det med en egen base, for eksempel en ISOfix base som brukes til festing, eller så kan du rett og slett bruke bilens egne belter. Begge deler fungerer, men hva man foretrekker varierer fra person til person.

Småbarnstol

Babytiden går fort, og snart nærmer småbarnstiden seg med stormskritt. Det er tiden som kommer etter babytiden, og man begynner snart å skjønne at babyen ikke er så liten lenger.

Babyen vokser, og snart kan ikke den kalles en baby lenger. Det merker man også på barnesetet hvor på at det kanskje er på tide å bytte ut babystolen med en småbarnstol.

En småbarnstol er et barnesete som festes i bilen på samme måte som en babystol, enten ved hjelp av en base eller ved hjelp av seler. Og dette er en stol som det er vanlig å ta i bruk fra barnet er rundt 6 måneder og bruke til det er rundt 4 år.

En annen ting som babystolen og småbarnstolen har til felles, er at de er bakovervendt. Det vil si at barnet ditt ikke sitter og ser fremover, men heller sitter og ser i baksetets seterygg.

Beltestol

Når barnet er rundt 4 år, er det mange som vurderer å snu barnet slik at det sitter foroverlent. Noen velger å gjøre det før også, men den generelle anbefalingen er at barnet skal sitte bakoverlent til det er minst 4 år gammelt. Deretter kan du se om barnet er klar for en beltestol.

En beltestol er et barnesete som brukes fra barnet er rundt 4 år, og det anbefales at setet brukes til barnet er rundt 12 år. Dette er igjen en generell anbefaling, så det er langt ifra alle som følger det.

Beltestolen er siste steg på veien til at barnet kan sitte i bilen som resten av familien – uten å være fastspent i et sete. Eller man vil fremdeles være fastspent til et sete, men ikke på samme måte som når man er barn.

Hvordan vite når du må skifte barnesete:

Hvor lenge kan barnesetet brukes?

Hvor lenge barnesetet kan brukes varierer fra barnesete til barnesete. Det kommer an på en rekke av setets elementer. Her er noen eksempler:

  • Hva er setets maksimale vektkapasitet?
  • Hva kan lengden på barnet som skal sitte i setet være?

Dette kommer an på hvilket regelverk det aktuelle barnesetet er testet med utgangspunkt i. Det ene regelverket tar nemlig utgangspunkt i barnets vekt (og derav begrepet vektkapasitet), mens den andre tar utgangspunkt i barnets lengde.

Kan man kjøpe brukt barnesete til bilen?

Det er ingen hemmelighet at det er dyrt å få barn. Derfor er det også mange som velger å kjøpe babyutstyr brukt. Faktisk så er det flere og flere som gjør det, også med tanke på miljøet. Men er det egentlig en god idé?

Det er ingenting i veien for at du kan kjøpe barnesete brukt, men det er viktig å ha tungen rett i munnen under hele prosessen. Ikke kjøp noe bare fordi det er billig; be også om tillatelse til å få gjøre en grundig gjennomgang av produktet før du bestemmer deg for å kjøpe det.