Er du/dere gravid, og dette er første barn? I så fall må vi først og fremst gratulere! Fødselen nærmer seg med stormskritt, men før det kan skje så er det mye utstyr som må være på plass. For eksempel en bilstol. Det forutsetter imidlertid at du har bil.
Som førstegangsfødende kan det være vanskelig å finne ut hva man trenger og hva man fint klarer seg uten. I løpet av denne tiden skjer det mye på en gang, og man står ovenfor mange nye inntrykk. Da kan en bilstol test være til stor hjelp.
Det finnes mange bilstol tester der ute, som vil være gode ressurser for deg som er på jakt etter en god bilstol til babyen din som du tålmodig har ventet på i 9 måneder. Slike tester inneholder mye nyttig informasjon, og det er akkurat det vi ønsker å være også – en god ressurs for deg i en ellers stressende periode.
Temaet for denne artikkelen er «bilstol test», men vi vil dog ikke gjennomføre en ordinær bilstol test. Vår hensikt er nemlig ikke å tre en avgjørelse nedover hodet på deg. I stedet vil vi gi deg verktøyene du trenger for å ta avgjørelsen på egen hånd.
Sikring av barn i bil
Hvis du er gravid med ditt første barn og verken har småsøsken eller kjenner noen med barn, så er det ikke sikkert at du vet hvilke regler som gjelder for sikring av barn i bil.
Sikring av barn i bil er i bunn og grunn være ganske enkelt, da man faktisk har et regelverk som det er veldig enkelt å forholde seg til. Når det gjelder sikring av barn i bil så sier regelverket dette:
- Alle barn under 135 centimeter skal sikres i bil. Bruk av godkjent barnesikringsutstyr som er påkrevd. Barnesikringsutstyret skal også være korrekt i forhold til barnets høyde og vekt.
- Dersom barnet er mellom 135 og 150 centimeter langt, så skal det brukes godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Etter denne perioden skal barnet sikres på samme måte som voksne – med bilbelte.
- Bakovervendt bilstol skal ikke plasseres i et forsete med aktiv airbag. Denne må deaktiveres eller fjernes hvis en bakovervendt bilstol skal plasseres der. Hvis det ikke er mulig å deaktivere eller fjerne airbagen, så må den bakovervendte bilstolen (og barnet) plasseres i baksetet.
- Det finnes noen biler hvor det ikke er bilbelter. Hvis du har en slik bil, så kan du ikke bruke denne bilen til å transportere barnet ditt. Barn under tre år skal ikke transporteres i en bil uten bilbelter. Hvis barnet ditt er eldre enn tre år, skal ikke barnet sitte i forsete på en bil uten bilbelter.
- Barnesikringsutstyret må være montert på en forsvarlig måte, slik det står forklart i produktets bruksanvisning.
- Med «godkjent barnesikringsutstyr» menes barnesikringsutstyr som er testet og godkjent med utgangspunkt i ECE-regulativ som ECE R44 03, ECE R44 04 eller ECE R129.
Bakovervendt er tryggest
I de ni månedene du har gått gravid har du kanskje benyttet sjansen til å lese deg opp på ulike temaer i et forsøk på å forberede deg og gjøre deg opp noen tanker om hvilket utstyr du skal skaffe til barnet ditt når tiden for fødsel nærmer seg.
Da er det ikke utenkelig at du har lest om at alle barn bør sitte bakovervendt i bilen, og at barnet bør gjøre det så lenge som overhodet mulig. Årsaken til det er at en bakovervendt bilstol rett og slett regnes som tryggest.
Men hvorfor regnes egentlig en bakovervendt bilstol som det tryggeste alternativet? Det har rett og slett med å gjøre at et barn er veldig skjørt. Barnets kropp er ikke like velutviklet som en voksen kropp enda, og vil derfor ikke kunne takle eventuelle påkjenninger dersom man skulle bli utsatt for en ulykke i en forovervendt bilstol.
Mens barnet fremdeles er på babystadiet, er det babyens hode og nakke som er i fokus. Disse delene av babyens kropp vil bli utsatt for ekstreme påkjenninger under en eventuell kollisjon, og det kan føre til alvorlige skader som i noen tilfeller også kan være livstruende. En bakovervendt bilstol vil sørge for å skjerme barnet i en mye større grad.
Fin video fra finn.bo – tatt fra youtube, som viser hvordan du fester barnesetet riktig:
Bakovervendt bilstol bør brukes i lang tid
Når det gjelder bakovervendte bilstoler har du kanskje lest at dette er noe skal brukes i lang tid. Den generelle anbefalingen er at barnet skal sitte bakovervendt så lenge som mulig, men i hvert fall til det er 4-5 år gammelt.
Etter hvert som barnet blir eldre, så vil noen foreldre oppleve at barnet deres er for stort for setet. Kanskje har barnet ditt arvet din fars og sin bestefars lange ben? Det fører kanskje til at barnet har altfor liten plass til bena i den bakovervendte bilstolen. Da vil det i så fall bli nødvendig å bruke eget skjønn.
Bilstoler (både bak- og forovervendte) kommer med vekt- og lengdebegrensninger, og alle barn vokser individuelt. Noen barn vokser i en forrykende fart, mens andre vokser saktere. Det er noe som er mer eller mindre umulig å forutsi på forhånd, men det er altså viktig at barnet ditt ikke overskrider maksbegrensningen på setet det sitter i.
I praksis betyr det at du er nødt til å gjøre det som er det beste for barnet, selv om det går imot den generelle anbefalingen. Hvis barnet ditt er 3,5 år og overskrider alle begrensningene på bakovervendte bilstoler, så har du ikke så mye annet valg enn å snu barnet ditt ved å finne et sete som passer. Det er nødvendig for at barnet ditt skal sitte trygt.
Velg en bilstol som passer barnet ditt her og nå
Bilstoler kan deles inn i tre hovedkategorier og to hovedtyper. Hovedkategoriene er babystol, småbarnstol og beltestol, mens hovedtypene er bakovervendt bilstol og forovervendt bilstol. Det er noe som generelt sett er veldig enkelt å holde styr på.
Årsaken til at vi nevner hovedkategorier og hovedtyper, er at det gir et tydelig bilde på at det finnes mange forskjellige bilstoler i dag. Det er veldig viktig å ha i bakhodet når du skal gå til anskaffelse av en bilstol, for hvilken bilstol er det som passer barnet ditt her og nå? Det er et veldig viktig spørsmål, som det er veldig viktig å finne et svar på.
Når du skal velge bilstol, er det viktig at du velger en bilstol som passer til alderen barnet ditt er i akkurat nå. Hvis barnet ditt er tre måneder gammelt, er det lite vits å vurdere en beltestol, for dette setet passer ikke for en baby på bare noen måneder.
Hvis barnet ditt er bare noen måneder gammel, så sier det seg mer eller mindre selv at den rette setetypen her vil være en babystol. Det er først når barnet blir litt eldre at det kan bli en liten utfordring. Her er en oversikt over hvor lenge man kan bruke hver av setetypene:
- Babystol: Fra nyfødt til 6 mnd. Det finnes også noen stoler som kan brukes helt til 12 måneder, altså til barnet fyller ett år.
- Småbarnstol: Fra 6 mnd til 5 år.
- Beltestol/bilpute: Fra 5 til 12 år.
Noen flere gode tips til hvordan du velger bilstol:
Bilstolen må testes ut i praksis
Det å kjøpe bilstol er langt ifra enkelt. Dette er en prosess som består av mange detaljer, og det er viktig at alt sammen er på plass.
I tillegg til å lese deg opp på bilstolen du vurderer å kjøpe, så er du nødt til å teste ut hvordan den fungerer i praksis. Det er kanskje det aller viktigste med hele prosessen. For en bilstol kan være så bra den vil på papiret, men dersom den ikke fungerer for deg i praksis, så spiller de gode funksjonene og egenskapene ikke noen stor rolle i det hele tatt.
Her er en liten oversikt over hva du er nødt til å tenke på i forbindelse med valg av bilstol:
- Sjekk hvor vidt setet passer i bilen din. Det er ingen selvfølge at alle bilstoler passer i alle biler. For eksempel så er det ikke alle biler som har muligheten til å sete bilstoler som er avhengig av isofix. I nyere biler er det mer eller mindre en selvfølge at det er mulighet for isofix, da dette blir mer og mer vanlig, men slik var det ikke før i tiden. Hvis du ikke har isofix i bilen, er det heller ikke verdt å bruke flere tusenlapper på et sete som er avhengig av det – med mindre du ønsker å kjøpe ny bil da.
- Sett barnet i stolen og se hvordan det har det. På den måten kan bilstolen sammenlignes med en seng. For noen år siden kjørte IKEA en kampanje som lød slik: «Kom inn for et prøveligg», fordi det sies at man er nødt til å sove sengen i en lengre periode for å finne ut om det er en god match eller ikke. Slik er det også i forbindelse med bilstoler. Det finnes ikke en løsning som fungerer alle barn, fordi barn er forskjellige. Derfor er det en forutsetning at forhandler gir deg muligheten til å la barnet ditt prøvesitte i stolen for å se hvordan barnet har det mens det sitter i setet.
- Dobbeltsjekk at du har plass til det. Det er viktig å kjøpe en bilstol som du faktisk har plass til. La oss si at dette er ditt andre barn; da har du et annet barn og et annet bilsete som også må tas med i betraktningen. Den største utfordringer kommer imidlertid dersom du skal få plass til tre bilstoler i baksetet samtidig.
- Finn ut hvilken bilstol du vil ha. Som nevnt ovenfor, så finnes det forskjellige typer bilstoler. Det finnes bakovervendte bilstoler, og det finnes forovervendte bilstoler. Men det er ikke det eneste kriteriet bilstolene kategorieres etter. Det finnes også noen seter som er litt mer praktiske og fleksible enn andre, for eksempel roterbare seter. Roterbare seter har en vridningsfunksjon som gjør det mulig å rotere setet mot døren når du skal sette barnet i setet eller ta det ut. For mange er det svært praktisk, for eksempel hvis man har vondt ved å bøye seg for mye.
- Finn ut hvordan setet monteres. Å finne ut hvordan setet monteres er viktig. Dette er et punkt som henger litt igjen med det vi nevnte om at setet skal passe i bilen din. Dersom setet har isofix, så vil setet sannsynligvis være svært enkelt å montere.
- Finn ut hvor mye setet veier. Er dere to om å få barn og dere har hver deres bil, så er det ikke uvanlig at setet flyttes mye mellom de to bilene – med mindre dere kjøper to seter. Men hvis ikke det er planen, er det viktig å finne ut hvor mye setet veier med tanke på at dere sikkert skal flytte setet mye frem og tilbake. Det kan fort bli en slitsom affære dersom setet er veldig tungt.
- Spør andre om råd. Før du bestemmer deg for hvilken bilstol du skal gå for, så kan det være en god idé å snakke med noen om det. Forhandleren i butikken er kanskje ikke den beste sparringspartneren i dette tilfellet, da vedkommendes jobb selvsagt er å selge. Det er heller ikke sikkert at vedkommende har barn og vet hvordan det fungerer i praksis. Men dersom du kjenner noen som har vært igjennom det samme, enten en venninne, kompis eller en eller annen i familien din, så bør du ta en prat med dem. Eventuelt kan du lese deg opp på hvordan det aktuelle setet har gjort det i en eller flere bilstol tester. Det er mange måter å høre rundt seg på!
Når er det enklest å kjøpe bilstol?
Hvis det enda er en stund til barnet kommer, så kan dette være litt overveldende å få så mye informasjon samtidig. Men da kan vi i så fall berolige deg med at babystolen, som er alles første bilstol, er den enkleste bilstolen å kjøpe.
Det er ikke nødvendig (eller nødvendigvis mulig) å måle barnet før man kjøper denne stolen. Kjøp en god babystol, og så tar man det derfra!