Planlegger du å ta barnet ditt med på en kjøretur, så er du nødt til å sørge for at barnet ditt er godt nok sikret i denne perioden. Ikke bare fordi det er pålagt, men det er naturligvis veldig viktig. Til å gjøre dette, trenger du en barnestol.
Barnestol er et litt et vagt begrep for mange, ettersom det ikke kommer tydelig frem hvilken stol det dreier seg om. Begrepet barnestol brukes også i forbindelse med for eksempel høye barnestoler (som barnet kan sitte imens det spiser). Men i dette tilfellet viser begrepet til barnestolen i bilen.
I denne artikkelen skal vi gå litt nærmere inn på dette temaet. Hva er en barnestol, og hva er det man er nødt til å huske på når man skal gå til innkjøp av en barnestol?
Hva er en barnestol?
Barnestol er som nevnt innledningsvis et annet ord for bilstol. Begrepet barnestol viser altså til nøyaktig det samme som begrepet bilstol. Med dette i bakhodet kan vi stille følgende spørsmål: Hva er en barnestol?
En barnestol er en stol for barn, men det er ikke hvilken som helst stol. Her brukes barnestolen til å sikre barnet ditt mens det sitter i bilen.
Noen tenker også kanskje «men jeg skal jo bare en liten tur på butikken, og jeg kan se den fra stuevinduet». Men du er nødt til å ha en barnestol selv om dette er tilfellet. Her finnes det ingen unntak fra regelen. Man er rett og slett nødt til å ha en barnestol enten det dreier seg om en kort eller lang biltur.
Barnestolene må oppfylle gjeldende regelverk
Men det å gå til innkjøp av en barnestol er ikke bare bare. Det krever faktisk at man setter seg ordentlig inn i temaet, for det å kjøpe en barnestol er faktisk en viktig sak som må tas på alvor.
Hensikten med å lese seg opp på temaet, er å finne en så god barnestol som mulig. Men hvordan vet man egentlig at en barnestol er god? Til å begynne med kan du sjekke ut hvilke regelverk den oppfyller. For det er nemlig slik at godkjente barnestoler er nødt til å oppfylle kravene til spesifikke regelverk.
Hvilke regelverk som gjelder vil variere fra land til land, men i Norge er det hovesakelig to regelverk som gjelder. Her til lands reguleres man barnesikringsutstyret etter ECE R44 04-regelverket og ECE R129-regelverket.
Dette er regelverk som vektlegger forskjellige kriterier, men nedenfor vil du finne en liten oversikt over kjennetegnene til hvert enkelt regelverk.
ECE R44 04 versus ECE R129
Mens barnestolene som er godkjent etter ECE R44 04-regelverket klassifiseres etter barnets vekt, så godbarnestolene klassifiseres barnestolene som er godkjent etter ECE R129 etter barnets lengde.
I tillegg til dette dreier forskjellene mellom disse regelverkene seg om hvordan setet er testet, og hvor vidt det er krav om sidekollisjonstest eller ikke.
Barnestoler godkjent etter ECE R44 04-regelverket er testet ved bruk av eldre testdukker, mens ECE R129 tar utgangspunkt i nyere testdukker som utelukkende er mer avanserte. I tillegg er det krav om sidekollisjonstest etter ECE R44 04-regelverket; det er det ikke i forbindelse med ECE R129-regelverket.
Andre viktige kriterier
Som du sikkert har skjønt, så er det å kjøpe barnestoler langt ifra enkelt. For det er nemlig ikke bare det at barnestolen er godkjent i henhold til ECE R44 04, ECE R129 eller begge deler som er viktig. I tillegg til dette er det flere andre viktige kriterier:
- Barnestolen skal passe barnet ditt
- Barnestolen skal oppfylle behovene dine
- Barnestolen må passe inn i bilen din
Hvorfor disse kriteriene er som de er, sier mer eller mindre seg selv. Men vi vi likevel si litt om hvordan kriteriene fungerer i praksis:
- Se for deg at barnet ditt ligger foran gjennomsnittet på vekstskalaen allerede fra begynnelsen. Da kan en babystol være for liten, selv om barnet ditt oppfyller setets alderskrav.
- Hvis du har barn fra før, har du kanskje klare tanker om hvordan barnestolen bør være. Du har kanskje også bedre oversikt over behovene dine, og disse er barnestolen nødt til å oppfylle. Hvis du ønsker deg en 360 graders barnestol, så kan dette være mer eller mindre et viktig kriterie.
- Sist, men absolutt ikke minst, så er barnestolen nødt til å passe inn i bilen din. Dersom bilen din er av nyere modell, så har du sannsynligvis ISOfix, og da trenger du et sete med ISOfix base. Hvis du derimot eier en bil som er noe eldre, så er det ingen selvfølge med ISOfix. Kanskje er du nødt til å feste barnesetet med bilens egne seler i stedet, og da er du i så fall avhengig av å ha en barnestol som kan festes på denne måten.
Forskjellige typer barnestol
Det vil ikke ta veldig lang tid fra du begynner å sette deg inn i temaet til du skjønner at barnestol er et ganske omfattende emne. Veldig raskt vil du se at det finnes forskjellige typer barnestoler, og sannsynligheten er stor for at du kommer til å trenge hvert enkelt sete på et eller annet tidspunkt i småbarnsperioden.
I småbarnsperioden er det ikke uvanlig at man må bytte ut barnestolen to ganger (eller mer dersom stolen blir ødelagt). Dersom du er heldig og tar gode valg fra start til slutt, så kan du altså komme gjennom perioden med tre forskjellige barnestoler:
- Babystol.
- Småbarnstol.
- Beltestol.
Det sier seg selv at babystolen er det første du begynner med. Dette er en stol som gjerne må byttes ut etter et par måneder. Deretter er det småbarnstolen som venter. Den brukes i en noe lenger periode før beltestolen kommer inn i bildet. Når det er sagt, så er det ofte en god idé å ha litt is i magen når det gjelder å bytte til beltestol.
Sikring av barn i bil er påkrevd
Som nevnt innledningsvis er sikring av barn i bil påkrevd. Det er altså noe du må gjøre. Men hvem er det egentlig sitt ansvar?
Alle barn under 15 år skal være forsvarlig sikret i bil, og det er sjåførens ansvar å passe på dette. Noe annet er straffbart.